sommarjobb

En rastlös sommar utan jobb

Okej, halva sommaren har gått och det är väll lite sent att söka sommarjobb nu. Men sonen har hamnat i det läget i alla fall. Han fick jobb som fönsterputsare i början av sommaren och jobbade på provision. De brydde sig inte alls hur länge han jobbade varje dag – bara att det blev klart och snyggt. Det blev det också. Långt före mot när de hade planerat. Pengarna är utbetalda och de sitter nu sparade på kortet för att ge åtminstone en liten ränteslant. Knepigt nog får han bättre ränta på kortet än på sparkontot. Så det gäller bara för honom att låta pengarna sitta kvar där… Första steget är alltså taget till resan nästa sommar.

Så nu står han där med fem veckor kvar av sommarlovet utan sommarjobb. Han säger att han är villig att göra vad som helst – nja kanske inte riktigt men nästan. Så jag har berättat hur hans bror gjorde för fyra år sedan när han tjänade extra pengar. Tror ni han nappade på detta?

Brorsan höll på med GapBusters under flera år. Det är typ som Ghostshopping. Han gick  till McDonalds en gång i veckan och käkade mat. Sen utvärderade han besöket i en enkät. Fick maten betald och fick pengar för att äta hamburgare.   

Han har alltid varit en sån där liten ”hamster”. Han har inte haft ett riktigt jobb på sex år. Men tjänar ändå 4-5000kr i månaden på massa småjobb. Det är enkäter på nätet, provsmakare och poängsamlare. Hans plånbok är ju tjockare än min. Han har ju medlemskort på varje liten butik i stan skulle jag tro. Allt för att få gratis produkter och sånt.

En udda grej han gör är att vara ”inköpare” åt kompisar. De skickar honom en länk på saker de vill köpa på nätet. Sen beställer han dem och tjänar pengar på det.  Han är med på någon sida där han får återbäring på allt man handlar. Det handlar bara om 1-5%. Sen betalar han med sitt kreditkort som ger 1% i bonus på allt han handlar. Därmed få han typ 3-5% i provision på det han beställer åt kompisarna. De slipper betala fakturor och lägga beställningar – han får provision utan att det kostar kompisarna något. 

Det var storebror det. Att få lillebror att vara lite entreprenörsaktig….nja det blir nog svårt det.

Någon som vet var man kan plocka blåbär och sälja? Fysiskt jobb passar honom bättre.