Jag undrar om inte den här sommaren kommer att slå rekord i hälsa hemma hos oss. Att jag har varit så aktiv med nyttiga smoothies tycks ha smittat av sig på barnen och på Lasse. Nu vill de också äta gott men rätt och vi slår huvuden samman för att komma på nya intressanta rätter och ingredienser. Chian var något som jag har använt mig av förr men nu måste jag erkänna att jag inte varit helt på det klara med hur chiafröna kan användas. Gröten som man kan göra av dessa frön är så otroligt god att man knappt kan få nog av den, och det fina är att resten av familjen tycker likadant, så vi äter mycket nyttig frukost såväl som mellanmål med chia nästan varje dag. Jag vet att de flesta redan är helt införstådda med vad chiafrön är men om du inte har full koll så kan du läsa mer om chia på Chiafrön.com. Jag tycker att det är viktigt att servera chiagröten på rätt sätt så här kommer några serveringstips som fungerar fint även för barn.

Chiagröt med frukt

Det bästa är förstås när man kan undvika tillsatser som socker och annat som inte är så nyttigt. Jag har insett att ungarna går en hel del på hur det hela ser ut. Färg är något som får den annars så gråa gröten att se attraktiv ut, och färg får man med jordgubbar, kiwi, ananas och plommon. Jag kör alltså inte med äpple och päron även om dessa frukter också passar bra med chiagröt. När det ligger vackra kiwiringar och skivade jordgubbar på gröten så får man en så stor lust att äta. Lägg till detta lite riven choklad, eller bara kakaonibs om man ska undvika sockret, och det hela blir till ett litet kulinariskt mästerverk.

Onyttiga ingredienser

Nu tycker jag att man kan tillåta sig lite onyttigt ibland. Jag sötar förvisso chiagröten med honung eller med stevia men jag tycker gott att man kan toppa med lite kul ibland. Jag har överraskat ungarna med chokladlinser i olika färg och annat som är vansinnigt onyttigt men som gör att det blir extra festligt med chiagröt.

En sista sak som jag vill nämna vad gäller servering är själva skålen eller glaset som man serverar i. Själv så har jag satsat på snygga burkar med lock för att göra det lättare att tillreda gröten och låta den stå över natt i kylen. Jag tycker att det är viktigt med fina burkar som även ser ut som serveringsskålar. Om man ställer fram chiagröt i en ful tallrik så blir det inte samma känsla som i en modern och snygg burk. Det här är också något som påverkar lusten för att äta denna goda och nyttiga gröt så glöm inte bort det!