Jag tillhör gruppen med ljus hud som lätt bränns. Jag är inte rödlätt men jag får sällan den där djupa bruna färgen som min man har efter några timmar i solen. Då jag surfade runt online för bra solskydd för min hud-typ så fann jag sajten Kostupplysningen.se, och där hittade jag en intressant artikel om betakaroten som ska ge bättre solskydd och finare färg. Det här tycker jag verkar intressant för jag skulle gärna vilja få en annan färgton efter att ha solat. Nu är det förstås inte så att man kan använda sig enbart av betakaroten för att skydda sig mot solen, och därför skulle jag vilja ge några av mina egna tips för säkert solande:

  1. Rätt kläder

Man måste tänka på hur man klär sig då man ger sig ut en solig sommardag och det gäller inte minst barnen. Luftiga kläder som ger huden skugga är att rekommendera. Det här är till och med bättre än att smörja in sig frekvent med riktigt bra solkräm. Jag brukar till och med låta barnen ha keps och t-shirt på sig då vi är på stranden för att de ska få ett extra skydd.

  1. Solkräm

Här gäller det att välja rätt faktor. Det är lätt att bli lat och köra med en faktor för hela familjen men det är inte alltid så lyckat. Lasse behöver ju inte samma styrka som jag, och barnen badar en hel del så de behöver produkter som klarar av detta. Man ska också tänka på att smörja på solkrämen på rätt sätt och inte glömma viktiga områden som öronen och baksidan av låren.

  1. Tidpunkten på dygnet

Mellan klockan 11.00 och 15.00 så är det som farligast att vistas i solen. Man kan alltså lägga besöket till stranden senare på eftermiddagen. Jag menar inte att man måste ge sig ut klockan 15.00. Om man kommer till stranden vid tvåtiden så har man ju bara en farlig timme att bekymra sig om och den kan man lätt tackla med ett bra solskydd och extra kläder. Sedan så tycker jag faktiskt att det kan vara helt okej att befinna sig mer i skuggan under varma sommardagar. Man måste inte alltid sitta och steka för man blir brun även i skuggan.