Jag är inte den enda som spänt följer nyheterna om den ekonomiska utvecklingen i Grekland. Det här har ju varit en het potatis länge och man har ju liksom förstått att det bara är en tidsfråga innan det kommer att gå åt skogen. Fast så kan man kanske säga om flera länder. När man ser på de stora lån som nationer som USA har så bådar det ju inte heller gott. Världsekonomin är sårbar och nu ser vi ekonomisk historia utspela sig i Europa. Kommer Grekland att bli totalt bankrutt nu eller finns det en väg ut…

Snart är det slut på Greklands pengar!

Man ser bilder på greker som står i kö vid bankomaterna för att ta ut pengar och det ger verkligen känslan av det som händer, nämligen att Greklands pengar håller på att ta slut. Grekland fick ett nej från EUs finansministrar vilket betyder att stödet från EU inte kommer att förlängas och detta ledde till att man den 5 juli i Grekland kommer att folkomrösta om långivarnas bud.

Det är så illa att en del i Grekland inte har mat för dagen så det rör sig om en enorm kris. Folk köar framför bankomater för att man är rädd för att bankerna kommer att få slut på pengar. I ett sådant fall så kan medborgarnas besparingar konfiskeras och det vill man förstås inte vara med om.

Svenska politiker har varit rätt fåordiga om den här krisen. Det verkar inte riktigt som om de vet vad de bör säga i det här läget. Det kan man ju förstå, men samtidigt så är det klart att det vore intressant att få höra lite mer om hur Sverige och resten av Europa kommer att påverkas av det här. Men det kanske våra politiker inte har någon aning om…

Jag kommer i varje fall att följa folkomröstningen och med spänning se på den här utvecklingen. Lasse menar pessimistiskt att det är kört och säger att det är tillbaka till stenåldern för grekerna och att deras stat kommer att falla samman som ett korthus, inga barnbidrag, ingen offentlig sektor, och så vidare. Jag vet inte om jag vill vara så pessimistisk. Om de röstar för att ta långivarnas bud så kommer de ju att fortsätta att försöka med euron även om det kan upplevas som förnedrande. Ja, ja, den som lever får se, men en sak är jag säker på, det här är något som kommer att gå till historien och som kan komma att radikalt förändra Europas ekonomiska verklighet.