Om det är något som jag kan bli trött på så är det gnället om vad vi ska äta, och inte äta. Ju äldre ungarna blir, ju fler åsikter har de om vad som är gott och vad som inte är ätbart. Igår så kände jag att jag var nära att ge upp och då ringde jag faster Reneé för att få ett tips. Hon frågade om jag hade testat vegetarisk lasagne och det hade jag inte. Hon gav mig genast sitt recept men bad mig om att inte skvallra för barnen om innehållet. Det var nämligen nyttigt och faster gav mig rådet om att inte ens säga att barnen skulle få äta av lasagnen utan att den bara var för vuxna, mig och Lasse då alltså.

Jag följde receptet och ur ugnen kom en helt fantastisk middag som doftade ljuvligt och smälte i munnen. När barnen kom till bordet så möttes de av korv och bröd på sina tallrikar och de undrade genast varför de inte fick det som jag och Lasse åt varpå jag svarade (tack faster!) att vår mat var vuxen-mat, speciell, mycket dyr och inget för barn! Ja, ni kan ju gissa vad som hände, ungarna vägrade korv och bröd och satte istället i sig två omgångar vegetarisk lasagne, med spenat.

Här kommer receptet…

Ingredienser

1 stor lök

4-5 tomater

5 klyftor vitlök

1 påse fryst spenat

1 stor burk krossade tomater

1 burk champinjoner

1 förpackning keso

Cirka 200 g riven ost

Lasagneplattor

Salt, peppar, koriander eller basilika

Så lagar du lasagnen

Börja med att hacka lök, vitlök, och tomater för att fräsa dessa i en stekpanna med lite olja. Krydda med salt, peppar och koriander. Färsk koriander eller basilika är alltid en höjdare. Samtidigt så kan du smälta ner spenaten i en kastrull, du kan tillsätta lite smör eller använda olja. Blanda spenaten med keson.

I en ugnsform så börjar du med att lägga ett lager av den mjuka och saftiga lök- och tomatblandningen. Detta toppar du med lasagneplattor. Över plattorna så sprider du ett lager med spenat och keso och sedan så lägger du ett nytt lager lasagneplattor. Nu kan du välja att toppa det hela med krossade tomater blandat med champinjoner och det som finns kvar av lök- och tomatblandningen för att sedan toppa med riven ost, eller så kan du köra en omgång lasagneplattor till för att sedan toppa med krossad tomat och champinjon.

Det är mycket viktigt att det sista lagret med lasagneplattor täcks av något för om man kör med osten direkt på plattorna så blir det inte bra då de behöver bakas mjuka i något som är saftigt som de krossade tomaterna.

Sätt in i ugn som redan har nått en temperatur på 180-200 grader och låt det hela baka i cirka 20 minuter. Efter detta så täcker du formen med aluminiumfolie för att baka lasagnen under ytterligare 20 minuters tid. Nu är lasagnen klar och den blir bara godare då den får stå och safta till sig i kylen över natt så du kan förbereda morgondagens middag redan nu!