Då det är dags för den adopterade svenska traditionen Halloween så känns det helt rätt att satsa på en soppa som går i samma tecken. Vi ska ju ändå karva pumpor för att ställa ut på gräset som lyktor, och då är det ju dumt att slänga allt fruktkött som finns inuti. I år så har vi planerat in en liten fest för några vänner som har barn i samma åldrar som våra. Alla barnen ska klä ut sig, och för att få ta del av godispåsarna med halloweengodis så måste de äta av soppan först. Nu lär detta inte bli till någon plåga för det här är en mycket god soppa vars recept kommer från min väninna Sally i Filadelfia i USA.

Men innan jag går in på receptet till pumpasoppan så vill jag orda lite om utklädningskläder till barn. Jag tycker nämligen att det är på tok för dyrt med färdiga kostymer som man kan köpa online eller i leksaksbutiken. Jag förstår inte vem som har råd med flera hundra kronor för en utklädningskostym som förvisso är fin men som håller så vansinnigt låg kvalitet. Vi väljer istället att göra våra egna halloweenkostymer och det är riktigt kul och något som barnen gärna tar del av.

En cool dräkt som vi ofta skapar för maskerader och liknande fester är tepåsen. Det här är så enkelt och kul. Man behöver bara tunt och genomskinligt gardintyg för att skapa en påse som man lägger grönfärgade tygremsor i. Denna påse fäster man om magen. Sedan lägger man till en fyrkantig bit av papper och ett snöre. Pappersbiten ritar man ett känt te-märke på och så är det hela klart!

Okej, nu tar vi det där receptet…

Ingredienser:

1 kg pumpakött (ska vara utan kärnor och skal)

1 stor gul lök

4 buljongtärningar

2.5 dl vatten

1 dl vispgrädde

2.5 msk olja

Valfri krydda samt salt och peppar

2 dl vitt vin

Tillredning:

Hacka pumpaköttet i mindre bitar och fräs dessa med lök och kryddor för att sedan hälla allting i en gryta med vatten och buljong. Låt koka under 20-30 minuters tid och häll sedan på vinet. En del tycker att det passar bättre med sake men det brukar inte vi ha hemma så för oss blir det vitt vin.

Låt det hela koka ytterligare 10 minuter och stäng sedan av värmen. För att soppan ska bli fin och få en krämig konsistens så behöver man mixa den med mixerstav. Servera sedan i vackra soppskålar och pryd det hela med krasse och soppkrutonger.

Glöm inte brödet!

Vi tycker att soppa ska ätas med bröd, så vi brukar värma på bagetter i ugnen med vitlökssmör och koriander. Vi skivar upp bitar av bagetten och lägger på smör blandat med vitlök och frusen koriander och resultatet blir underbar krispighet som smälter i munnen och som passar utmärkt med pumpasoppan.